True story
Nu kommer jag lägga upp ett reportage med Kenth Svartberg ( framgångsrik etolog med många doktorsavhandlingar) Det som är väldigt intressant är att han tar upp några utav de kraven vi sätter på våra hundar dagligen som vi egentligen inte tänker på att vi gör ibland. Men som jag tidigare nämt, vi försöker verkligen se till att hunden anpassar sig till oss. Läs nu det här reportaget, för imorgon kommer ett inlägg från Amstaffklubben som jag releterat till detta reportage med kraven för oss hundägare, men även kraven för oss "kamphundsägare (imorgon)"
Okunskap kan leda till hundbett
TROLLHÄTTAN
Ett förbud mot vissa raser kan snarare öka än minska problem med aggressiva hundar.
Det menar etologen och mångåriga hundtränaren Kenth Svartberg, som i stället vill se ett ökat krav på kunskap hos de enskilda hundägarna.
I hundkretsar är Kenth Svartberg ett välkänt och aktat namn. Han är etolog med flera doktorsavhandlingar rörande hund bakom sig, men han är också mycket framgångsrik hundtränare.
Han har skrivit ett flertal böcker kring hundhållning, -träning och -inlärning och deltar för närvarande i den grupp som för Svenska Kennelklubbens och Svenska Brukshundklubbens räkning jobbar med att ta fram ett beteende- och personlighetstest för hundar. Där ingår just aggressivitet som en viktig del att testa.
Den senaste tiden har debatten kring aggressiva hundar blossat upp igen, inte minst i kölvattnet av att Danmark från den först juli införde förbud för 13 raser, de flesta kamp- och herdehundar. I Sverige har krav på ett liknande förbud återigen rests.
Enligt Kenth Svartberg är problemet med aggressiva hundar, i synnerhet kamphundar, framför allt ett stortstadsproblem. Och att förbjuda ett antal raser är inte rätt väg att gå, menar han.
– Dels kommer det att bli gränsdragningsproblem när det gäller blandningar – som faktiskt är vanligare än renrasiga till exempel pitbulls – dels kommer de som vill ha den här typen av hundar använda sig av andra raser i stället. För det går att träna i princip vilken hund som helst till att bli extremt aggressiv, säger han.
Ökade kunskaper hos hundägare och insikt om ansvaret – kanske rent av ett ”hundkörkort” – är en bättre väg att gå, menar Svartberg.
Varje hundägare ska helt enkelt veta vad det är de har i andra ändan av kopplet, att även den minsta chihuahua i grunden är ett rovdjur.
Att lära sig att läsa sin hund och förstå varför den agerar som den gör är den enda vägen för att komma tillrätta med problem, menar Kenth Svartberg.
Kraven som ställs på hundar i samhället är inte små:
De ska acceptera att utsättas för svåra prövningar utan att reagera med annat än glädje, oavsett om hunden känner sig hotad.
De ska tåla miljöer och situationer som den inte förstår.
De ska se allt och alla som presumtiva vänner och lekkamrater.
Allt detta trots att mycket är väldigt långt från vad som kan betraktas som normalt för hunden. Snarare är det normalt att vilja försvara sin flock och sin mat och att försöka skrämma bort ett hot.
– Genom att förstå hundens behov och beteende och lära sig att se vad som utlöser rädsla och aggression kan man bota mycket i sin linda, genom att träna hunden på rätt sätt, säger Svartberg.
Ett tungt ansvar vilar också på uppfödarna, säger han:
– Det är där framtidens hundar föds. Aveln måste vara oerhört mycket mer selektiv och en betydligt större vikt läggas vid mentalitet än utseende.
/ Nathalie & kiia
Riktigt bra artikel! Ser fram emot nästa inlägg :)
Taaack!:)